StressLess H20: Výkonné odrůdy za všech podmínek

Közzé a 14 November 2024
Vzhledem k stále více náhodné dostupnosti vodních zdrojů musí odrůdy kukuřice dokázt se přizpůsobit a udržovat úroveň výnosu v každé situaci. To je výhodou odrůd StressLess H2O, které zajišťují pravidelnost výkonu i v omezujících podmínkách.

Kukuřice patří mezi druhy, kde genetický pokrok zůstává konstantní a umožňuje tak přizpůsobit se a udržovat výkony navzdory stále intenzivnějším klimatickým vlivům. Od počátku se vývojové týmy RAGT aktivně podílejí na tomto pokroku. „Bez genetického pokroku by pěstitelé kukuřice ztratili mnohem více výnosu v zvláštních podmínkách posledních let,“ zdůrazňuje Charles Tiersonnier, mezinárodní odborník na kukuřici.

Kvetení a naplňování představují dvě nejkritičtější fáze citlivosti kukuřice na vodní stres. Je to také období (konec června – konec srpna), kdy je dostupnost vody nejvíce variabilní. Pro řešení tohoto problému nabízí RAGT od roku 12 let řadu odrůd poskytujících výkon a pravidelnost za všech podmínek: řadu RAGT StressLess H2o.

StressLess H2O, ověřené výhody v polních podmínkách

Specifikace kukuřice StressLess H2O vyžaduje dvě roky experimentů v polních podmínkách, přičemž se opírá o francouzskou síť, ale také o evropskou síť, zejména ve východních zemích.

Stresy na kontinentu jsou silnější, s velkými teplotními rozdíly. Navíc 100% odrůd kukuřice RAGT pěstovaných na východě Evropy jsou označeny StressLess H2O,“ pokračuje Charles Tiersonnier.

Tento výběr odrůd je výsledkem spolupráce mezi výzkumným oddělením a technickým vývojovým oddělením RAGT. Odrůdy identifikované jako nositelky genů tolerance vůči vodnímu stresu jsou poté testovány v polních podmínkách v velkém měřítku a v mnoha kontextech, aby bylo možné ověřit jejich dobré chování ve všech situacích.

Konkrétní řešení pro zajištění výkonnosti za všech podmínek

Aby byla odrůda kukuřice StressLess H2O označena, musí splňovat dva podstatné parametry pro zemědělce: být výkonná v normálních až optimálních podmínkách a být efektivní v hydrologicky omezenějších podmínkách.

Kukuřice musí být schopna se přizpůsobit obtížným podmínkám a zároveň mít možnost se plně projevit, když je prostředí příznivé,“ shrnuje Charles Tiersonnier.

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Facebook
X
LinkedIn
Email

Önt is érdekelheti