Genetický pokrok u soji nedostatečně využitý
Za posledních deset let umožnil genetický pokrok zvýšit výnos pěstování soji o 2 až 3,6 kintárů na hektar. Tyto čísla vycházejí ze studie prováděné od počátku 80. let institutem Terres Inovia, francouzským technickým institutem specializovaným na olejnaté a luštěninové plodiny. Tak každý rok získávají velmi rané odrůdy 000 0,36 q/ha, odrůdy 00 0,31 q/ha, odrůdy 0 0,24 q/ha a pozdní odrůdy 1 0,21 q/ha.
Genetický pokrok v mnoha kritériích
Genetický pokrok se neomezuje pouze na výnos, ale také na obsah bílkovin. Podle stejné studie se za posledních čtyřicet let obsah bílkovin zvýšil o 2,6 bodů, tj. přibližně o 0,7 bodu každých deset let. Vůči riziku polévce zůstávají sojové odrůdy při stejné výšce stonků odolnější a s vyšší výškou prvního lusku. Novější odrůdy jsou také méně citlivé na polévce. Co se týče sclerotinia, která se šíří v důsledku zvýšení plochy pěstování soji a slunečnice, některé odrůdy dosahují od roku 2019 velmi dobré úrovně tolerance vůči této chorobě.
Pouze třetina semen používaných v Evropě je certifikovaná
Přesto se tato genetická kvalita neprojevuje na polích. Podle našich odhadů by se asi třetina plochy soji v Evropě pěstovala s certifikovanými semeny. Rozdíly mezi zeměmi jsou patrné, a to i přes existenci předpisu zakazujícího používat farmářská semena bez předchozího souhlasu šlechtitele. Důsledky tohoto nízkého procenta obnovy certifikovaného semene přímo brzdí inovaci odrůd a tím pádem snižují konkurenceschopnost celého odvětví.
Certifikované semeno: rentabilní, spolehlivé a praktické
V souhrnu poskytuje certifikované semeno soji nárůst výnosu o 4 až 6 kintárů na hektar. Přístup k výkonným odrůdám, vyšší schopnost klíčení (minimální norma klíčivosti 80%), kontrola zdravotního stavu (diaporthe) a absence plevelů jsou hlavní výhody. Kvalitní třídění poskytuje homogenní kalibr, který zajišťuje dobrou kontrolu hustoty setí pro zemědělce. Předinokulace semen s bakterií fixující atmosférický dusík přidává další praktickou výhodu a značný časový zisk.
RAGT disponuje genetickým proudem pro uspokojení potřeb výživy zvířat a lidí v zrnech, sójových moučkách a ingrediencích.