Vysoká jetelka posiluje louky v čele s suchými léty
Hluboké kořeny a odolnost vůči vysokým teplotám
„Vysoká jetelka představuje skvělou odpověď na suchá období, zejména díky svým kořenům, které čerpají vodu z hloubky více než jednoho metru – zatímco rhizosféra pastviny neklesá pod 40 cm,“ vysvětluje Antoine Bedel, odborník na krmivo a služební rostliny.
Tato krmná tráva je vhodná pro všechny typy půd a má výhodu udržovat svou produktivitu v průběhu kampaní, na rozdíl od například dactylis, jehož produkční potenciál klesá po pěti letech.
A když teplota stoupne, vysoká jetelka reaguje: až do 35°C zůstává krmivo zelené, bez stárnutí; zatímco anglická pastvina například přestává růst, jakmile teploměr překročí 25°C.
Genetický výběr zlepšuje chuť a stravitelnost
Přestože má vysoká jetelka tyto výhody, trpí pověstí krmiva s nízkou kvalitou: tvrdé, špatně stravitelné, nechutné. Šlechtitel vysoké jetelky od roku 1970 RAGT Semences vybírá své odrůdy podle flexibility jejich listí. Tvrdost listu vysoké jetelky je způsobena obsahem křemíku; pro zlepšení chutnosti a stravitelnosti je genetický výběr zaměřen na snížení této koncentrace. Díky zvýšení stravitelnosti o 2% se může zvýšit produkce mléka o 1,6 kg za den!
Každých deset let získává genetický výběr RAGT 1 bod flexibility, což je nárůst stravitelnosti o 6%.
„Naše cílem je vybrat druhy vysoké jetelky, jejichž kvalita potravin se co nejvíce blíží kvalitě pastviny,“ pokračuje Antoine Bedel.
Odpověď na choroby, jako je rez, je také důležitou součástí genetického vývoje, s důrazem na pracovní rez (viz křivka). Výběrové týmy pracují také na pozdním charakteru druhu s cílem snížit jeho ranost a získat 7 až 10 dní navíc zelených výhonků pro dobytek.
Odolná a stále chutnější vysoká jetelka má své místo v přizpůsobování luk suchým létům.