Vysoká jetelka posiluje louky v čele s suchými léty

Közzé a 6 January 2025
Klimatická změna zvyšuje četnost suchých lét. Pro přizpůsobení luk klimatu zítřka je vysoká jetelka ideální volbou. Její odolnost je nyní posílena genetickým výběrem zaměřeným na chuť a stravitelnost. Zvýšená četnost suchých lét vyžaduje hledání odolných krmných rostlin, které odolávají a přizpůsobují se. Mezi těmito odolnými druhy si zaslouží pozornost vysoká jetelka. Tato skutečně všestranná rostlina má odolnost vhodnou pro klimatickou změnu s dobrou produktivitou.

Hluboké kořeny a odolnost vůči vysokým teplotám

Vysoká jetelka představuje skvělou odpověď na suchá období, zejména díky svým kořenům, které čerpají vodu z hloubky více než jednoho metru – zatímco rhizosféra pastviny neklesá pod 40 cm,“ vysvětluje Antoine Bedel, odborník na krmivo a služební rostliny.

Tato krmná tráva je vhodná pro všechny typy půd a má výhodu udržovat svou produktivitu v průběhu kampaní, na rozdíl od například dactylis, jehož produkční potenciál klesá po pěti letech.

A když teplota stoupne, vysoká jetelka reaguje: až do 35°C zůstává krmivo zelené, bez stárnutí; zatímco anglická pastvina například přestává růst, jakmile teploměr překročí 25°C.

Genetický výběr zlepšuje chuť a stravitelnost

Přestože má vysoká jetelka tyto výhody, trpí pověstí krmiva s nízkou kvalitou: tvrdé, špatně stravitelné, nechutné. Šlechtitel vysoké jetelky od roku 1970 RAGT Semences vybírá své odrůdy podle flexibility jejich listí. Tvrdost listu vysoké jetelky je způsobena obsahem křemíku; pro zlepšení chutnosti a stravitelnosti je genetický výběr zaměřen na snížení této koncentrace. Díky zvýšení stravitelnosti o 2% se může zvýšit produkce mléka o 1,6 kg za den!

Každých deset let získává genetický výběr RAGT 1 bod flexibility, což je nárůst stravitelnosti o 6%.

Naše cílem je vybrat druhy vysoké jetelky, jejichž kvalita potravin se co nejvíce blíží kvalitě pastviny,“ pokračuje Antoine Bedel.

Odpověď na choroby, jako je rez, je také důležitou součástí genetického vývoje, s důrazem na pracovní rez (viz křivka). Výběrové týmy pracují také na pozdním charakteru druhu s cílem snížit jeho ranost a získat 7 až 10 dní navíc zelených výhonků pro dobytek.

Odolná a stále chutnější vysoká jetelka má své místo v přizpůsobování luk suchým létům.

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Facebook
X
LinkedIn
Email

Önt is érdekelheti