Fialka luční, trumf krmné pro mladé louky

Közzé a 4 March 2024
Dusíkaté hnojení, zlepšení výnosu, lepší kvalita bílkovin, fialka luční je krmná produkce, která posiluje. Použitá v směsi posiluje mladé louky ve službách chovu… a chovatelům!

Produkce bílkovin je stále důležitější, ať už pro dobytek nebo pro lidskou výživu. Na úrovni parcely se jedna krmná luštěnina vyznačuje mnoha výhodami: fialka luční. Mezi přínos dusíkatého hnojení, zvýšení výnosu a kvality bílkovin se fialka luční ukazuje jako odolná produkce, zvláště vhodná pro mladé louky.

Stálý přínos dusíku pro mladé louky

První výhoda fialky luční spočívá v jejím přispění k dusíkaté autonomii louky.

Když fialka luční tvoří 30% biomasy louky, přináší ekvivalent 100 jednotek dusíku na hektar a za rok,“ vysvětluje Antoine Bedel, odborník na krmivo a služební rostliny.

Zajímavé pro louky v instalaci, tato krmná luštěnina poskytuje dvě třetiny dusíkatých potřeb po dobu tří let.

+20% výnosu za 50% fialky luční

Vliv fialky luční na výnos je značný. Testy ukazují, že zlepšení produkce krmiva je úměrné množství nasazenému. Pokud je podíl fialky luční zvýšen na 50% biomasy, louka získá 20 procentní bodů navíc!

Na rozdíl od luzerny a bílého jetelu, které přinášejí periodické zvýšení výnosu, fialka luční poskytuje stálé zlepšení produkce krmiva, a to na jaře i v létě,“ přidává Antoine Bedel.

Zlepšení obsahu bílkovin a stravitelnosti

S fialkou luční se zlepšuje produkce bílkovin jak v množství, tak v kvalitě. Pokud tvoří 30% biomasy louky, obsah bílkovin se zvýší o 5 až 10%. Stravitelnost vláken se také zlepšuje, zejména díky antistresovému efektu na ostatní komponenty louky, jako je například tráva, která profituje z hnojivého efektu fialky. V případě pastvního systému je třeba vzít v úvahu météorizující potenciál fialky luční.

Od roku 1967 šlechtitel fialky luční RAGT Semences zvyšuje produktivitu této krmné luštěniny o 7% každých dvacet let (průměr francouzských odrůd: 4,5%). Skutečná genetická přidaná hodnota pro zlepšení výnosu mladých luk!

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Facebook
X
LinkedIn
Email

Önt is érdekelheti